La ce se refera analiza posturala?

Programeaza-te

Examinarea baropodometrica este un test care permite evaluarea calitatii mersului sau a pozitiei picioarelor pe sol. Testul ofera informatii cu privire la presiunile care sunt schimbate intre suprafata de sustinere a piciorului si sol. Evaluarea in detaliu a modului in care se face pasul ofera informatii cu privire la postura.

Subiectul este plasat intr-o pozitie statica, pe un covor sensibil la presiune, in timp ce priveste inainte. Un sistem computerizat este conectat la covorasul care permite examinatorului sa observe presiunea piciorului pe un monitor. Analiza consta in doua ertape.

Analiza statica 

Evalueaza suportul piciorului identificand zonele cu sarcina  sau presiune mai mare si mai mică (care pe monitor apar ca o variatie intre rosu si albastru). Totodata, se primesc rezultate vizand:

  • Procentul de sarcina pe cele doua picioare
  • Impartirea sarcinii in fata si in spate
  • Echilibrul stabilometric si centru de analiza gravitationala 
  • Suprafata de sprijin a talpilor picioarelor.

Analiza dinamica 

Aceasta analiza se face solicitand pacientului sa mearga pe platforma pana la capatul sau/ si inapoi. Plimbarea poate fi repetata de mai multe ori pentru ca colectarea de date sa fie cat mai precisa. Aceasta analiza verifica schimbarea de greutate, sustinerea, timpii de incarcare pe perioada mersului. Toate sunt vizibile pe monitor.

Evaluarea posturii

Examinarea permite o evaluare anatomica si functionala a piciorului, oferind si o inregistrare grafica a presiunii exercitate pe sol. Analiza prezinta date ata din pozitia verticala a pacientului cat si din timpul mersului. Studiul distributiei acestor presiuni permite evaluarea biomecanicii posturale si locomotorii. Totodata, examinarea este utila in descrierea morfologiei, a functiilor  statice si dinamice si a disfunctiei piciorului.

Examinatorul primeste raportul oricarei patologii specifice piciorului, precum si a altor segmente de corp interconectate anatomic si functional cu acesta. Termenul de podalgie indică orice boala care are ca efect durerea de picoare, lucru frecvent dar care poate fi preintampinat.

Toate modificarile la nivelul piciorului sunt agravate de eforturi mecanice constând in greutatea corporala si traumatism natural legate de mers.

Incepand cu ce varsta se poate face examenul barapodometric?

Incepand cu varsta de 5 sau 6 ani acest examen poate fi realizat si se poate interveni cat mai repede in vederea unor posibile corectii. Pentru cei mai mici dintre pacienti se foloseste un scaner pentru picior care transmite analistului toate informatiile de care acesta are nevoie pentru a stabili in ce masura mersul sau postura copilului au fost afectate.

Picioarele pot fi afectate de mai multe boli reumatice: artrita reumatoidă, guta , spondilita anchilozanta s.a.m.d. Mai mult, piciorul joaca adesea un rol fundamental in stabilirea unui diagnostic corect al patologiilor reumotologice Cu toate acestea, multe modificari patologice sunt exclusiv la nivelul piciorului, cele mai relevante exemple fiind: piciorul plat, piciorul gol, hallux valgus, gheara degetelor, talalgia, nevralgia Norton, sindromul tunelului tarsal, fracturile de stres.

Piciorul plat este un dismorfism in care relatiile anatomice ale piciorului sunt modificate, caracterizate prin reducerea arcului plantar si cresterea  suprafetei de sprijin pe talpa piciorului.

L ' hallux valgus este o deformare a piciorului format prin indepartarea capului primului metatarsal din celelalte (popular ele mai sunt regasite sub denumirea de monturi).

Este incorect sa spunem ca hallux valgus este ereditar. Mai exact, este vorba despre predispozitia ereditară de crestere a ligamentului si a laxitatii musculare a flexorilor degetului mare si a muschilor arcului in acest caz. Un picior plat (sau valgus) va afecta cu siguranta lungimea ligamentelor și a muschilor arcului, care la rândul sau va permite primului deget să aibao atitudine in valgus. Drept urmare,  piciorul se largeste intr-un evantai. Mai mult, baza de sustinere a degetului mare de deasupra se misca determinand devierea degetului spre exterior. Primul metatarsal si respectiv degetul mare nu mai sunt aliniate, ci formează un colt numit valgism de unde deformarea isi ia numele.

Brantul este un aparat ortopedic corectiv care in timp, imbunatateste si corecteaza aspectul estetic si funcțional al piciorului, dacă este utilizat intr-o fază initiala, dar si avansata.